Солен чийзкейк с Philadelphia и гъби

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 6-8

Необходими продукти:
За основата:
70 г шамфъстък, ситно нарязан
25 г пармезан, настърган
60 г галета
50 г разтопено масло

За плънката:
100 г гъби, ситно нарязани
1 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
480 г Philadelphia Original XL на стайна температура
2 яйца
25 г пармезан, настърган
2 с.л. листа прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус

За гарниране:
4-5 гъби
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
няколко стръкчета прясна мащерка
шамфъстък, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Смесваме в купа галетата, шамфъстъка и настъргания пармезан.
Добавяме разтопеното масло и разбъркваме, докато се получи смес с влажна, ронлива текстура.
Вземаме форма с подвижен ринг (около 22 см) и изсипваме сместа за основата. Притискаме я равномерно към дъното, за да оформите стабилна основа.
Печем в предварително загрята на 180°C фурна 10 минути, или докато основата стане златиста и стегната. Изваждаме от фурната и оставяме настрани да се охлади леко.
Загряваме зехтина в широк тиган. Добавяме ситно нарязаните гъби и сотираме за 5–7 минути, докато гъбите омекнат и отделената течност се изпари. Добавяме пасирания чесън, разбъркваме и прехвърляме в купичка и оставяме да се охладят леко.
В голяма купа слагаме крем сиренето, посоляваме, подправяме с черен пипер и добавяме яйцата.
Разбиваме добре, прибавяме гъбите, настъргания пармезан и мащеркатa и разбъркайте добре.
Накрая прибавяме задушените гъби и овкусяваме със сол и черен пипер.
Изсипваме плънката върху изпечената основа и заглаждаме повърхността с шпатула.
Печем в загрята на 180°C фурна за 35–40 минути, докато чийзкейкът се стегне и придобие лек златист оттенък отгоре.
Оставяме да се охлади поне 10 минути, преди да го освободите от формата.
Нарязваме гъбите за гарниране на филийки и запържваме до златисто в сгорещения зехтин с малко сол и черен пипер.
Гарнираме чийзкейка с филийките гъби, листа мащерка и нарязан шамфъстък.
Поднасяме на стайна температура или охладен.