Крамбъл със сини сливи и крем от Philadelphia

Необходими продукти

За плодовата основа:
600 г сини сливи, нарязани, без костилки
3 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. нишесте

За крамбъла:
120 г брашно
80 г студено масло
60 г кафява захар
40 г смлени орехи
щипка сол

За крема с Philadelphia:
200 г Philadelphia Original
150 мл течна сладкарска сметана
50 г пудра захар
1 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:
Измиваме добре сините сливи, разполовяваме ги и махаме костилките. Слагаме в тава за печене. Поръсваме ги с кафява захар, канела и ванилия. Ако искаме да станат леко по-сгъстени при печене, добавяме и малко нишесте. Разбъркваме всичко внимателно, така че подправките да полепнат по плодовете, и оставяме настрана.

След това се захващаме с крамбъла. В купа слагаме брашното, кафявата захар, щипка сол и смлени орехи за хрупкавост. Нарязваме студеното масло на кубчета и го добавяме при сухите съставки. С пръсти стриваме всичко, докато получим ронлива смес с маслени трохи – това е онзи златен крамбъл, който ще стане хрупкав и ароматен при печене.

Връщаме се към тавата със сливите – разпределяме равномерно крамбъла отгоре, като покриваме плодовете добре. Слагаме я в предварително загрята фурна на 180°C с вентилатор и печем около 30–35 минути – докато сливите започнат да къкрят, а тестото придобие златиста коричка.

Докато крамбълът се пече, се заемаме с крема. В една купа разбиваме студената сметана на пухкав сняг. В отделна купа разбиваме Philadelphia Original с пудрата захар и ванилията, докато стане гладко и кремообразно. После внимателно, с шпатула, смесваме двете смеси – получаваме лек, въздушен крем, идеален за сервиране.

Щом крамбълът е готов, го изваждаме от фурната и го оставяме леко да се охлади – най-вкусен е, когато е още топъл. Слагаме си щедра лъжица в чинийка и добавяме от пухкавия крем отгоре. А ако ни се иска още нещо специално – може да поръсим с малко канела или орехи, или да добавим мед.