Необходими продукти:
За основата:
340 г натрошени овесени бисквити
4 с.л. захар
113 г разтопено масло
щипка сол
За чийз пълнежа с портокал:
250 г Philadelphia Original
270 г портокалов кърд
100 г захар
250 мл бита тежка сметана
За соления карамел:
1 ч.ч.захар
90 г с.л. солено масло
½ ч.ч. тежка сметана
1 ч.л. сол
За украса:
Резенчета портокал
Начин на приготвяне:
Покриваме с хартия за печене дъното на 20 см форма за торта с подвижни стени.
В средно голяма купа разбъркваме всички съставки за основата, докато се смесят напълно и придобият текстурата на мокър пясък. Изсипваме основата във формата и с опакото на лъжица или с дъното на чаша притискаме, за да получим плътен бисквитен слой за чийзкейка.
В голяма купа с миксер смесваме всички съставки за чийз пълнежа без битата сметана. После с лъжица или шпатула внимателно добавяме сметаната. Изсипваме при основата и заглаждаме.
Прибираме в хладилник за за минимум 6 часа, най-добре за през нощта.
Нагряваме захарта в тиган с незалепващо покритие и с гумена или дървена шпатула бъркаме, докато се разтопи напълно. Добавяме маслото и продължаваме да бъркаме, докато съставките се смесят добре. След това прибавяме сметаната, разбъркваме до хомогенна смес, махаме от котлона и добавяме солта.
Когато сервираме чийзкейка, украсяваме с резенчета портокал и солен карамел.