Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 8-10
Необходими продукти:
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. канела
½ ч.л. смлян кардамон
130 г меко масло
180 г кафява захар
60 г крем сирене Philadelphia Original
2 яйца
2 ч.л. ванилова паста
3-4 големи, зрели банана
70 г нарязани печени лешници
170 г шоколадов чипс
За поръсване:
2 с.л. кафява захар
3 с.л. нарязани лешници
За карамеления крем:
250 захар
350 мл пълномаслена сметана
40 с.л. масло
240 г крем сирене Philadelphia Original
Начин на приготвяне:
В купа слагаме брашното, бакпулвера, содата и подправките и разбъркваме.
В друга купа разбиваме маслото и захарта до пухкава смес. Добавяме яйцата, крем сиренето, ваниловата паста и намачканите банани. Прибавяме сухите съставки и смесваме добре. Накрая слагаме лешниците и шоколадовия чипс и разбъркваме с шпатула.
Изсипваме сместа в намаслена и покрита с хартия форма за печене с размери приблизително 22х12 см, поръсваме с кафява захар и лешници и печем 45-50 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Изваждаме, охлаждаме за 10 минути и прехвърляме върху решетка, докато се охлади напълно.
В тиган слагаме захарта и оставаме да се карамелизира на средно силен огън.
Добавяме маслото, разбъркваме и внимателно наливаме сметаната. Разбъркваме добре, прехвърляме в купа и охлаждаме.
Разбиваме карамеления сос с миксер до светложълта смес, прибавяме крем сиренето и смесваме.
Сервираме хляба с карамеления крем.