Киш със спанак и гъби

Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 8

Продукти за основата:
200 г бяло брашно
70 г ръжено брашно
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
½ ч.л. черен пипер
50 г студено масло, нарязано на кубчета
150 г Philadelphia Original
1-2 с.л. прясно мляко

За пълнежа:
40 г масло
1 малка глава ситно нарязан лук
350 г нарязани на филийки гъби
350 г нарязан спанак
щипка индийско орехче
150 г Philadelphia Original
3 големи яйца
150 г настърган чедър
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
За основата в купата на кухненски робот слагаме двата вида брашно, содата, солта, захарта и черния пипер. Смесваме, добавяме маслото и смесваме до получаването на трохи. Прибавяме Philadelphia Original и прясното мляко и смесваме до оформянето на тесто. Разточваме и слагаме по дъното и стените на дълбок съд за печене с диаметър 20 см и прибираме във фризера.

В малък тиган загряваме маслото. Слагаме лука и готвим 2-3 минути, докато започне да омеква. Добавяме гъбите и готвим докато гъбите омекнат и започнат да се карамелизират за 8-10 минути.
Прибавяме спанака, посоляваме, подправяме с черен пипер и индийско орехче и готвим още 2 минути. Сваляме съда от котлона и оставяме настрана.
Изваждаме основата от фризера.
В малка купа разбиваме Philadelphia Original и яйцата.
Поръсваме половината чедър върху основата, разпределяме сместа с гъбите и поръсваме с останалото сирене. Заливаме с яйцата, разбъркваме внимателно в горната част и печем 35-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Охлаждаме за 30 минути преди да разрежем. Сервираме топъл или на стайна температура.