Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 30 минути
Порции: 6-8
Необходими продукти:
150 г сварен и охладен картоф
1 опаковка Philadelphia XL
2 с.л. царевично брашно
100 г зърна прясна царевица
1 глава ситно нарязан шалот
1 стрък пресен лук, нарязан на колелца
½ ч.л. чили на люспи
сол и черен пипер на вкус
За паниране:
100 г галета панко
2 яйца
50 г брашно
За доматения сос:
1 с.л. зехтин
1 консерва от 400 г нарязани домати
1 глава ситно нарязан лук
3 скилидки ситно нарязан чесън
1 с.л. захар
1 люта чушка, нарязана на колелца
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В касерола загряваме зехтина, добавяме лука, посоляваме и готвим 3-4 минути. Слагаме чесъна, готвим 30 секунди и прибавяме доматите и захарта. Разбъркваме и готвим около 15 минути, като разбъркваме периодично. Посоляваме, подправяме с черен пипер и добавяме лютата чушка. Оставяме на огън за още 5-6 минути, докато соса се сгъсти. Сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
В голяма купа настъргваме картофа, добавяме Philadelphia, царевичното брашно, царевицата и двата вида лук. Посоляваме, подправяме с черен пипер и чили и разбъркваме.
От сместа оформяме топчета, които панираме последователно в овкусените брашно, яйце и галета.
Изпържваме на части в загрято до 180°C олио за 4-5 минути, докато станат златисти и хрупкави от всички страни.
Изваждаме върху кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.
Поднасяме с доматения сос и пресен босилек.
