Необходими продукти:
За основата:
80 г масло
240 г какаови бисквити
За крема:
800 г извара
250 г Philadelphia Original
4 бр. яйца
100 г бял шоколад
120 г фина тръстикова захар
50 г брашно
200 мл сметана 30%
За глазурата:
100 г бял шоколад
60 мл сметана 30%
кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
За основата:
Маслото се разтапя в касерола на ниска температура. Бисквитите се натрошават с блендер и се разбъркват с маслото. В кръгла форма се постила хартия за печене.
Бисквитената основа се поставя на дъното на формата, заравнява се и се поставя в хладилник.
За крема:
В купа се смесват изварата, Philadelphia Original и захарта и се разбъркват до гладкост. Добавя се пресятото брашно. Яйцата се добавят едно по едно като се разбъркват, докато съставките се комбинират.
100 г бял шоколад се разтваря на водна баня, след което се охлажда леко.
Към него се добавят няколко супени лъжици от получения крем и се разбърква бързо. Шоколадовата смес се изсипва към крема с Philadelphia и отново се разбърква внимателно. Добавя се и сметаната при непрекъснато бъркане.
Полученият крем се изипва върху основата и се заравнява.
Фурната се загрява до 180°C без вентилатор. Чийзкейкът се пече на водна баня (в съд с вода 0,5 см). 10 минути след поставянето му във фурната температурата се намалява до 125°C. Чийзкейкът се пече около 100 минути, а след изпичане се оставя да се охлади.
За глазурата:
Белият шоколад се разтапя заедно със сметаната на водна баня. Добавят се сокът и кората от един лимон.
Чийзкейкът се залива с леко топлата шоколадова глазура и се оставя, докато глазурата стегне.