Коледен трайфъл

Време за подготовка: 90 минути
Време за готвене: 20 минути
Порции: 6-8

Необходими продукти:
450 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия
4 жълтъка
100 г захар
2 с.л. царевично нишесте
2 опаковки Philadelphia Original XL
250 мл пълномаслена сметана

За черешите:
450 г замразени череши без костилка
сок от 1 лимон
1 с.л. захар
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. меласа от нар
2 ч.л. бадемов екстракт

12-16 бишкоти
50 г мармалад от череши
6 с.л. шери
2 с.л. запечени филирани бадеми
пресни череши за гарниране

Начин на приготвяне:
В касерола слагаме млякото и разрязаната на две шушулка ванилия. Затопляме без млякото да кипва и сваляме от котлона.
В купа разбиваме жълтъците, захарта и царевичното нишесте до бледожълта, пухкава смес.
Изваждаме шушулката ванилия от хладкото мляко, а след това го наливаме към сместа с жълтъци, като разбиваме непрекъснато.
Прецеждаме сместа в касеролата и връщаме на котлона. Готвим 8-10 минути на средно силен огън, като бъркаме непрекъснато, докато крема се сгъсти. Прехвърляме в купа и слагаме в голям съд с ледена вода, за да охладим по-бързо.
Покриваме с фолио и прибираме в хладилник .
В касерола слагаме черешите заедно с лимоновия сок, захарта и царевичното нишесте.
Готвим 10-12 минути на средно силен огън, като бъркаме често, докато сместа стане гъста и лъскава. Сваляме от котлона, добавяме меласата и бадемовия екстракт, разбъркваме и охлаждаме.
Приготвяме съд за трайфъл с диаметър около 20 см.
Намазваме половината бишкоти с мармалада от череши, покриваме с останалите и подреждаме на плътен слой в съда, като някои начупваме, за да покрием добре дъното. Поръсваме равномерно с шерито и оставяме настрана.
В голяма купа разбиваме сметаната до стабилна смес. Прибавяме Philadelphia Original XL
и смесваме. Добавяме охладения крем и разбиваме до пълното смесване на продуктите.
Изсипваме охладените череши върху бишкотите и разпределяме на равномерен пласт.
Покриваме с крема, като оформим красиво и гарнираме с пресни череши. Поръсваме със запечени филирани бадеми.