Необходими продукти за торта с диаметър 22 см:
За бисквитената основа:
250 г какаови бисквити
3-4 с.л. какао
125 г масло, разтопено и леко охладено
За пълнежа:
300 г череши, плюс още за декорация
3-4 с.л. черешов ликьор (или ги оставете както са, ако деца ще консумират тортата)
За белия мус:
1 опаковка Philadelphia Original
250 мл студена сметана
3-4 с.л. инстантен пудинг на прах с вкус на сметана или ванилия
За шоколадовия мус:
2 опаковки крем сирене Philadelphia Milka
250 мл студена сметана (след разбиването отделете малко за ганаша)
1 пакет желатин
За заливката от ганаш:
отделената разбита сметана от шоколадовия мус
100 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
Намажете с масло стените на форма за торта с падащ борд с диаметър 22 см и застелете дъното й с хартия за печене. Натрошете бисквитите с пръсти, сложете ги в блендер заедно с какаото и смелете на трохи. Въпреки че съм използвала какаови бисквити, обичам да добавям и какао, защото така цветът на блата става по-интензивен. Добавете разтопеното и охладено масло, завъртете машината за още 1-2 мин, докато получите влажни трохи. Ако сместа е твърде суха, можете да добавите малко от черешовия ликьор, или 1 с.л. студена вода.
Пресипете в подготвената форма и притиснете добре към дъното (ако желаете, вдигнете сместа като борд и по стените, макар че понякога остава трошлива и може парчетата ви да се поразвалят при рязане). Охладете в хладилник за поне 1 ч.
Почистете черешите от костилките, сложете ги в купа и залейте с черешовия ликьор. (Ако деца ще хапват от тортата, не ги мариновайте в алкохол.)
Пригответе белия мус: разбъркайте с шпатула крем сиренето Philadelphia classic в купа. В друга купа разбийте сметаната до меки връхчета, добавете инстантния пудинг и продължете да разбивате още 1-2 мин, докато кремът се посгъсти. Смесете сметаната с крем сиренето и объркайте с шпатула.
Изсипете готовия крем върху охладената бисквитена основа. Отцедете черешите от ликьора и ги подредете върху крема. Ако желаете можете да поръсите останалия ликьор върху бисквитената основа преди да сложите белия мус. Охладете за 30 мин.
Пригответе шоколадовия мус: разбъркайте с шпатула крем сиренето Philadelphia Milka в купа. В отделна купа разбийте сметаната до меки връхчета. Отделете 4-5 с.л. от нея за ганаша. Междувременно пригответе желатина по указанията на опаковката. Смесете разбитата сметана с разбърканото крем сирене и объркайте леко с шпатула, докато получите въздушна смес. Добавете на тънка струйка разтопения желатин, и объркайте с шпатула. Изсипете готовия мус върху охладената торта, загладете повърхността и приберете в хладилник за цялата нощ.
Преди да сервирате, начупете шоколада за ганаша на дребно, сложете го в малък метален съд и го разтопете внимателно на много слаб котлон. Прибавете към него отделената разбита сметана и объркайте, докато получите гладка пухкава смес. Намажете тортата отгоре с вълнообразни движения. Декорирайте с пресни череши.
Оставете тортата да постои 5-10 мин. в хладилник, за да може ганашът да стегне леко, но не повече, за да не се вкамени, докато я нарежете и сервирате.