Бананов хляб

Необходими съставки:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
½ ч.л. канела
½ ч.ч. масло (разтопено)
¾ ч.ч. кафява захар
2 яйца
⅓ ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. смачкани банани (около 4 банана)
1 ч.л. ванилов екстракт
100 г натрошени орехи
80 г боровинки (по желание)

За декорацията:
100 г Philadelphia Original
пресни плодове

Начин на приготвяне:
Предварително изваждаме продуктите на стайна температура. На първо място разтапяме маслото на водна баня. Загряваме фурната на 180°C. Междувременно си подготвяме тавичка за хляб, която застиламе с хартия за печене.

Разбъркваме брашното, содата, солта и канелата в голяма купа. В друга купа разбиваме маслото със захарта. Бъркаме с миксер до получаване на хомогенна смес. Едно по едно добавяме яйцата, като разбиваме сместа след всяко. Добавяме киселото мляко, намачканите банани и ванилията. Разбъркваме сместа добре и смесваме сухите с течните съставки. Накрая добавяме орехите и боровинките.

Изливаме сместа в тавичката и заравняваме внимателно. Печем около 60-65 минути. Препоръчително е след 30 мин. печене да покрием тавичката с фолио, за да не загори хлябът. Проверяваме дали е готов с клечка за зъби.

Когато хлябът е готов – оставяме настрана, за да изстине. Сервираме с Philadelphia и пресни плодове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *