Японски чийзкейк

Необходими продукти:
250 г Philadelphia Original XL
6 жълтъка
70 г захар на пясък
60 г масло
100 мл пълномаслено прясно мляко
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. прясно настъргани лимонови кори
60 г брашно
20 г царевично нишесте
¼ ч.л. сол
2 ч.л. екстракт от ванилия
6 белтъка
¼ ч.л. лимонтузу или 1 ч.л. лимонов сок
70 г захар на пясък
200 г черен шоколад
100 мл сметана

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява предварително на 200°C без вентилатор. Формата за печене се намаслява с масло, а на дъното се поставя хартия за печене. В дълбок съд се смесват прясното мляко и маслото и се загряват, докато маслото се разтопи напълно.

Крема сиренето Philadelphia се поставя в подходящ съд за водна баня и в тенджера с бавно вряща вода. Бърка се, докато крема сиренето се разтопи и стане гладко. Прибавят се жълтъците и се бърка отново. Добавят се ванилията, солта, лимоновия сок, лимоновите кори при непрекъснато бъркане.

Към сместа се добавя половината от захарта (70 г) и се разбърква, докато се стопи. Съдът се премахва от водната баня и се оставя настрани. Белтъците се разбиват с миксер на ниска скорост, докато станат пухкави.

Добавя се лимонтузу или лимоновия сок при бъркане на висока скорост, докато мехурчетата в белтъците станат много малки, но все още видими. Постепенно се прибавя захарта, докато се разбива непрекъснато с миксера, до получаването на много меки върхове от белтъците. Ако се прекали с разбиването, е възможно чийзкейкът да се спука на повърхността при печене.

Брашното се пресява директно върху сместа с крема сиренето и жълтъците, и се разбърква до гладка консистенция. Прибавят се разбитите белтъци към другата смес на три пъти, като се разбърква внимателно със силиконова шпатула. Получената смес се изсипва в предварително приготвената форма, като тя се почуква лето от плота, за да се спукат излишните балончета.
Чийзкейкът се пече на водна баня, като поставите формата с тестото в друг по-голям съд с гореща вода, така че нивото да достига поне до половината на формата.

Времето за печене на 200°C е около 18 минути, след което градусите се намаляват на 160°C за още 12 минути.

Докато се пече чийзкейкът, пригответе ганаша, като шоколадът се начупва в купа на малки парченца. Към него се прибавя загрята на умерен огън сметана. Бърка се, докато шоколадът се разтопи и се получи лъскав ганаш.

Фурната се изключва, без да се изважда чийзкейкът за още 30 минути. Накрая вратата на фурната се отваря леко за още 10-15 минути.

Внимателно се отлепя от стените на формата и се оставя да се охлади напълно. След като е добре охладен, чийзкейкът се обръща в чиния за сервиране и се залива с шоколадовия ганаш.

Опитайте, заслужава си!

Leave a Reply

Your email address will not be published.