Авокадо чийзкейк без печене

Необходими продукти:
За чийзкейка:
¾ ч.ч. орехи
1 ч.ч. бисквити по избор
1 с.л. захар
½ ч.л. анасон (семе)
1 лимон
¼ ч.л. сол
10 г желатин
1 ½ ч.ч. обезмаслено мляко
½ ч.ч. захар
2 бр. напълно узряло авокадо
1 ч.л. екстракт от ванилия
230 г Philadelphia Original
120 г масло

За ягодовото кули:
300 г ягоди
3 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок
250 г пресни ягоди за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:
Добавете орехите в блендер и ги смелете. Към тях добавете бисквитите, 1 с.л. захар, както и анасоновите семена, докато станат на фини трохи. Прибавете разтопеното и охладено предварително масло. Смесете всички съставки добре и покрийте долната част на формата за чийзкейк. След това оставете да се охлади в хладилник.

Накиснете желатина в хладка вода за 5-10 минути. Настържете част от кората на лимона и оставете настрани. Сложете млякото в тенджера, заедно с останалата захар и лимоновите кори, докато кипне. Махнете от котлона и след като течността леко се охлади, я прецедете и премахнете лимоновите кори, и добавете желатина. Разбъркайте внимателно.

На ръка или в кухненски робот смесете крем сиренето и обеленото и нарязано на кубчета авокадо, докато се получи гладка смес. Към нея прибавете овкусеното горещо мляко.

Сместа се разбърква и добавя във формата, оставя се настрани, докато не изстине добре. По желание се украсява с ягодово кули и/или пресни ягоди.

За ягодовото кули:
Пасирайте ягодите с пасатор или блендер. Прецедете през цедка и добавете захарта и лимоновия сок. Разбъркайте. Поставете на котлона да се посгъсти за 5-10 минути или до желаната гъстота. По желание добавете желатин ─ получава се желе, което можете да добавите върху чийзкейка.

След като добавите глазурата, оставете за още 1-2 часа в хладилник, докато чийзкейкът стегне.