Необходими продукти:
За основата:
200 г шоколадови бисквити, смлени
100 г разтопено масло
За пълнежа:
500 г Philadelphia Original XL
100 г пудра захар
200 мл заквасена сметана
3 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
100 г нарязани ядки (орехи, лешници, бадеми)
За карамеловия сос:
200 г захар
100 мл вода
120 мл течна сметана
50 г масло
Щипка сол
За декорация:
Круши, нарязани на тънки резени
Допълнителни ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Започваме с оновата, като смесваме смлените бисквити с разтопеното масло до получаването на еднородна смес. Натискаме сместа в дъното на форма за торта с подвижно дъно, предварително покрита с пергаментова хартия. Запичаме основата в предварително загрята фурна на 180°C за около 10 минути и оставяме да се охлади.
За пълнежа разбираме Philadelphia Original XL със захарта до пухкавост.
Добавяме заквасената сметана, яйцата и ваниловия екстракт, като разбиваме след всяко добавяне. Внимателно добавяме нарязаните ядки. Изсипваме пълнежа върху охладената основа.
Печем в предварително загрята фурна на 160°C за около 50 минути. Чийзкейкът трябва да е стегнат отстрани, но все още леко люлеещ се в центъра. Оставяме да изстине във фурната с леко отворена врата.
За карамеловия сос в малък тиган загряваме захарта и водата до карамелизиране.
Внимателно добавяме течната сметана. след това маслото и солта и разбъркаме до гладкост. Оставяме да се охлади до стайна температура.
Изваждаме изцяло охладения чийзкейк от формата. Изливаме карамеловия сос върху чийзкейка, като го разпределеме равномерно. Декорираме с тънко нарязани резени круша и допълнителни ядки.