Продукти за джинджифиловите човечета:
90 г меко масло
90 г тъмнокафява захар
100 г меласа
1 жълтък
240 г брашно
1 с.л. какао
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. джинджифил
½ ч.л. канела
щипка карамфил
щипка сол
щипка черен пипер
За глазурата:
80 г пудра захар
щипка канела
15 г разтопено масло
1 с.л. ром или лимонов сок
1 ч.л. топла вода
За чийзкейка:
джинджифилови човечета
150 г бял шоколад
1 опаковка Philadelphia Original XL
150 г захар
2 ч.л. ванилов екстракт
кора от 1 портокал
1 с.л. портокалов сок
240 мл пълномаслена сметана
За соса с плодове:
250 г микс горски плодове
50 мл червено вино
2 с.л. захар
½ ч.л. канела
½ ч.л. кардамон
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
кора и сок от 1 портокал
За украсата:
захаросани червени боровинки
клонки пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на джинджифиловите човечета.
В купа слагаме маслото, захарта и меласата. Разбиваме, добавяме жълтъка и смесваме.
В купа смесваме брашното, бакпулвера, содата, какаото и подправките. На части добавяме към сместа с маслото и разбиваме до пълното смесване на продуктите.
Прехвърляме върху кухненския плот и омесваме. Поръсваме с брашно и разточваме на кора с дебелина около 4-5 мм.
Изрязваме с резец за сладки 8-9 човечета и подреждаме в тава покрита с хартия за печене. Омесваме отново останалото тесто, разточваме на кора и слагаме в тавата до човечетата. Загряваме фурната до 190 °C. Печем бисквитките 9-10 минути и охлаждаме.
В малка касерола слагаме всички продукти за плодовия сос, покриваме с капак и готвим на ниска температура 7-10 минути. Сваляме от котлона и охлаждаме.
Разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме настрана.
В купа слагаме Philadelphia, пудра захар, ванилов екстракт, портокаловият сок и кората и разбиваме с миксер до гладка паста за 3-4 минути.
Прибавяме охладения шоколад и прехвърляме в голяма купа.
В купа слагаме сметаната и разбиваме до меки връхчета. На части я прибавяме към сместа с крем сирене и разбъркваме с шпатула.
В чаши за сервиране разпределяме натрошеното изпечено тесто. С лъжица или пош слагаме чийзкейк сместа и прибираме в хладилник за 2-3 часа или цяла нощ.
Преди сервиране гарнираме с плодовия сос, джинджифилово човече и захаросани боровинки. Поставяме клонка розмарин и сервираме.