Време за подготовка: 2 часа и 30 минути
Порции: 8
Необходими продукти за основата:
130 г брашно
40 г какао
160 г захар
45 мл олио
150 г гъсто кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
За крема:
2 опаковки Philadelphia Оригинал XL
160 г захар
1 ч.л. царевично нишесте
3 яйца
½ ч.л. ванилов екстракт
За сливите с водка:
200 г сушени сливи
100 мл водка
За ганаша:
80 мл пълномаслена сметана
100 г черен шоколад
1 с.л масло
За гарниране:
4 с.л. нарязан шамфъстък
Начин на приготвяне:
Нарязваме сливите на парченца, заливаме ги с водката и ги оставяме да се накиснат за около час.
В голяма купа слагаме яйцата, захарта, олиото, киселото мляко и ванилията. Разбиваме и добавяме пресятото брашно с какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркваме добре до пълното смесване на продуктите.
Покриваме с хартия за печене дъното на форма за печене с падащо дъно и диаметър 24 см и намасляваме дъното и стените. Изсипваме сместа във формата и печем 20 мин. в предварително загрята до 180°С фурна. Изваждаме и охлаждаме.
За слоя със сирене в купа слагаме яйцата, захарта, царевичното нишесте и ванилията.
Добавяме Philadelphia Оригинал и разбиваме до получаването на пухкава смес.
Изливаме половината смес върху охладената основа за чийзкейка, разпределяме накиснатите сливи и покриваме с останалата смес със сирене. Връщаме съда във фурната и печем 55-60 минути.
Изваждаме чийзкейка от фурната и охлаждаме до стайна температура върху решетка. Прибиваме в хладилник за около 4 часа.
Слагаме сметаната в касерола и загряваме на средно силен огън. Сваляме съда от котлона и добавяме шоколада и маслото. Оставяме за 4-5 мин. да омекнат и разбъркваме до смесването на продуктите.
Прехвърляме чийзкейка в плато за сервиране и заливаме с ганаша. Поръсваме с шамфъстък и сервираме.