Количество: 6 порции
Съставки:
За основата:
1 чаша джинджифилови бисквити
2 с.л. разтопено краве масло
2 ч.л. кленов сироп
За пълнежа с Philadelphia:
220 г Philadelphia Light
220 г маскарпоне
25 г захар
лимонови корички от два лимона
2 яйца
½ с.л. ванилов екстракт
2 с.л. брашно
щипка сол
щипка лют червен пипер
За лимоновата глазура:
2 с.л. царевично нишесте
60 мл вода
90 г захар
щипка сол
1 с.л. лимонови корички
4 големи жълтъка
60 мл сок от лимон
2 с.л. несолено масло
За декорация:
пресен лимон
мента
горски плодове
Начин на приготвяне:
За основата:
Загряваме фурната на 160°C. Смесваме джинджифиловите бисквити /които предварително сме начупили на по-малки парчета/, разтопеното масло и кленовият сироп и ги разбъркваме, докато хубаво се смесят. Разпределяме ги равномерно в шест малки, кръгли форми /може да използваме форми за тарталети и печем за 10 минути/. Оставяме ги настрана, за да изстинат и оставяме фурната включена.
За пълнежа с Philadelphia:
В купа разбиваме Philadelphia Light с миксер за около 2 минути. Добавяме маскарпонето, захарта и лимоновите корички и продължаваме да разбиваме за още 1 минута, като вече сме намалили скоростта на миксера на по-ниска. След това превключваме миксера на средна скорост и започваме да добавяме едно по едно жълтъците, след тях и ваниловия екстракт. Разбиваме за около 30 секунди. Накрая добавяме брашното, солта, лютия червен пипер и разбиваме за още 30 секунди.
Равномерно разпределяме пълнежа във формичките и запичаме за 45-50 минути. Изчакваме мъфините да изстинат напълно, преди да добавим лимоновата глазура.
За лимоновата глазура:
В чашка смесваме царевичното нишесте с водата и го оставяме настрана.
В малка купа смесваме захарта, солта, лимоновите корички и жълтъците. Добавяме лимоновия сок и отново разбъркваме. За финал прибавяме маслото и царевичното нишесте и разбъркваме отново.
Изсипваме лимоновата глазура в касерола и я поставяме на котлон, загрят на средна температура. Бъркаме през цялото време, докато сместа се сгъсти – за около 5-7 минути. Ако сместа започне да кипи, намаляваме температурата на котлона от средна на ниска.
Вдигаме касеролата от котлона и продължаваме да разбъркваме за още една минута. Прецеждаме глазурата през сито и след това я изсипваме върху мъфините. Оставяме ги в хладилник за поне шест часа, преди да ги извадим от формичките.
Сервираме с декорация от пресен лимон, мента и горски плодове.