Чийзкейк със солен карамел и Philadelphia Original

Необходими продукти:
За основата:
100 г смлени бисквити
50 г смлени бадеми

За пълнежа:
600 г Philadelphia Original (на стайна температура)
170 г кафява захар
2 яйца (на стайна температура)
няколко капки есенция ванилия
3 с.л. брашно
1 с.л. настъргана портокалова кора
180 г заквасена сметана

За соления карамел: 
100 г захар
50 г масло
100 мл сметана
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат и се изсипват в дълбока купа. Смесват се заедно със смлените бадеми и се разбъркват. Прибавя се разтопеното масло и всичко се разбърква, докато сместа заприлича на мокър пясък.

Сместа за основата се изсипва в намазана с масло форма за торта с падащо дъно. Притиска се добре, така че да се образува тънък блат. Основата се пече в предварително загрята на 180°C фурна за 10 минути. 

Philadelphia Original се разбива за минута с миксер, за да стане пухкав крем. Добавя се захарта и се разбива още няколко минути. Добавят се и яйцата, едно след друго и сместа се разбива добре. Накрая се добавят няколко капки есенция. Прибавят се и брашното и портокаловата кора. Накрая се добавя и заквасената сметана. 

Формата за печене се обвива с 2-3 слоя алуминиево фолио, тъй като чийзкейкът ще се пече на водна баня. 

Кремът се изсипва върху основата и се заглажда. 

Чийзкейкът се пече на водна баня около 50-55 минути в предварително загрята на 170°C фурна. След като е готов, вратата на фурната се отваря и чийзкейкът се оставя да се охлади. След това се поставя в хладилник за около 4 часа. 

Преди сервиране се залива със соления карамел, който се приготвя предварително в касерола или малка тенджера. В нея се изсипва захарта и се оставя да се карамелизира. Когато придобие кехлибарен цвят, се сваля от котлона и се прибавя маслото. Бърка се енергично, докато се разтопи напълно, след което се добавя сметаната на тънка струя. Разбърква се, докато всички съставки се смесят добре и се добавя солта. Карамелът се оставя настрани да се охлади и сгъсти. 

След като чийзкейкът е напълно охладен, върху него се излива карамелът и се декорира с лешници или други ядки по избор.