Необходими продукти:
За основата:
225 г натрошени овесени бисквити
75 г разтопено масло
За пълнежа:
500 г Philadelphia Original
115 г пълномаслена заквасена сметана
125 г пудра захар
125 г кафява захар или меласа
22 г царевично нишесте
½ ч.л. ванилова паста
3 големи яйца
3 големи жълтъка
425 г тиквено пюре
1½ ч.л. канела
1½ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. индийско орехче
⅛ ч.л. карамфил
⅛ ч.л. бахар
За топинга:
280 г тежка сметана
30 г пудра захар
½ ч.л. ванилова паста
Солен карамел за украса
Тиквени семки за украса
Начин на приготвяне:
Предварително загряваме фурната на 180°С и покриваме 20 сантиметрова форма за торта с подвижни стени с хартия за печене.
Смесваме натрошените бисквити с разтопеното масло, докато не получим смес с текстура на мокър пясък. Изсипваме във формата и притискаме с дъното на чаша, за да получим плътна основа за чийзкейка. Печем на 180°С за 10 минути, после изваждаме и оставяме да изстива.
Намаляваме температурата на печката до 140°С.
В мъничък тиган сваряваме тиквеното пюре, като бъркаме през цялото време за около 10 -15 мин. Трябва получилата се смес да е около 270 г. Оставяме настрана, докато се охлади напълно.
В голяма купа с помощта на бъркалка смесваме Philadelphia Original и пълномаслена заквасена сметана до получаване на гладка смес.
Смесваме пудрата захар, кафявата захар и царевичното нишесте и бъркаме, докато се комбинира добре. Прибавяме ваниловата паста и разбъркваме отново. Изсипваме яйцата и жълтъците едно по едно като след всяко разбъркваме до гладкост. Добавяме и тиквеното пюре, след това и подправките. Съединяваме ги изсипваме сместа при основата и заглаждаме повърхността. Печем на 140°С за 75 минути.
Оставяме чийзкейка да се охлади до стайна температура на отворена печка. Щом изстине, го преместваме в хладилника за поне 4 часа или за през нощта.
Когато започваме подготовката за сервиране, премахваме стените на формата и преместваме чийзкейка в чиния.
В голяма купа разбиваме сметаната, пудра захарта и ванилията, докато се получат меки връхчета. Разпределяме сместа с лъжица върху чийзкейка и с шпатула я дооформяме. Оставяме поне 2.5 см в края на чийзкейка без топинг. Украсяваме със солен карамел и тиквени семки.