Тиквен чийзкейк

Необходими продукти:

За основата:

225 г натрошени овесени бисквити 

75 г разтопено масло

За пълнежа:

500 г Philadelphia Original

115 г пълномаслена заквасена сметана

125 г пудра захар

125 г кафява захар или меласа

22 г царевично нишесте

½ ч.л. ванилова паста

3 големи яйца

3 големи жълтъка

425 г тиквено пюре

1½ ч.л. канела

1½ ч.л. джинджифил

¼ ч.л. индийско орехче

⅛ ч.л. карамфил

⅛ ч.л. бахар

За топинга:

280 г тежка сметана

30 г пудра захар

½ ч.л. ванилова паста

Солен карамел за украса

Тиквени семки за украса

Начин на приготвяне: 

Предварително загряваме фурната на 180°С и покриваме 20 сантиметрова форма за торта с подвижни стени с хартия за печене. 

Смесваме натрошените бисквити с разтопеното масло, докато не получим смес с текстура на мокър пясък. Изсипваме във формата и притискаме с дъното на чаша, за да получим плътна основа за чийзкейка. Печем на 180°С за 10 минути, после изваждаме и оставяме да изстива.

Намаляваме температурата на печката до 140°С.

В мъничък тиган сваряваме тиквеното пюре, като бъркаме през цялото време за около 10 -15 мин. Трябва получилата се смес да е около 270 г. Оставяме настрана, докато се охлади напълно. 

В голяма купа с помощта на бъркалка смесваме Philadelphia Original и пълномаслена заквасена сметана до получаване на гладка смес.

Смесваме пудрата захар, кафявата захар и царевичното нишесте и бъркаме, докато се комбинира добре. Прибавяме ваниловата паста и разбъркваме отново. Изсипваме яйцата и жълтъците едно по едно като след всяко разбъркваме до гладкост. Добавяме и тиквеното пюре, след това и подправките. Съединяваме ги изсипваме сместа при основата и заглаждаме повърхността. Печем на 140°С за 75 минути.

Оставяме чийзкейка да се охлади до стайна температура на отворена печка. Щом изстине, го преместваме в хладилника за поне 4 часа или за през нощта.

Когато започваме подготовката за сервиране, премахваме стените на формата и преместваме чийзкейка в чиния.

В голяма купа разбиваме сметаната, пудра захарта и ванилията, докато се получат меки връхчета. Разпределяме сместа с лъжица върху чийзкейка и с шпатула я дооформяме. Оставяме поне 2.5 см в края на чийзкейка без топинг. Украсяваме със солен карамел и тиквени семки.