Тиквен пай с кленов сироп

Време за подготовка: 1 час

Време за готвене: 1 час и 40 минути

Порции: 8-10

Продукти за тестото:

320 г брашно

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 г студено масло

120 мл студена вода

За плънката:

400 г пюре от тиква

175 г Philadelphia Light

50 мл сладкарска сметана

3 яйца

90 мл кленов сироп

2 с.л. тъмнокафява захар

2 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. смляна канела

¾ ч.л. смлян джинджифил

½ ч.л. индийско орехче

¼ ч.л. смлян кардамон

¼ ч.л. смлян карамфил

½ ч.л. сол

щипка черен пипер

За крема:

200 мл сладкарска сметана

90 г Philadelphia Light

2 ч.л. кленов сироп

1 ванилова шушулка

Начин на приготвяне:

В купата на кухненски блендер слагаме брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло. Разбиваме, докато сместа стане на трохи и добавяме студената вода. Оставяме да се оформи тесто, прехвърляме върху кухненски плот, завиваме с фолио за свежо съхранение и прибераме в хладилник за 1 час.

Разточваме тестото върху леко набрашнен плот. Прехвърляме в съд за печене с падащо дъно и диаметър 20-22 сантиметра.

Притискаме добре към дъното и стените, изрязваме излишното тесто и го запазваме. Набождаме с вилица, покриваме с хартия и тежести за печене и печем 30 минути в предварително загрята до 190°C фурна. Махаме тежестите и хартията и печем още 10 минути. Изваждаме кората за пая от фурната и оставяме да се охлади. Намаляме градусите на 160°C. Изрязаното тесто оформяме на топка, разточваме и изрязваме формички, с които да украсим пая. Поръсваме с кафява захар, печем 18-20 минути и охлаждаме.

През това време приготвяме плънката. В хаван смесваме всички подправки за пълнежа и стриваме добре.

В купа слагаме тиквеното пюре, Philadelphia Light, 1 ½ с.л. от стритите подправки, яйцата, кафявата захар и ваниловият екстракт.

Наливаме кленовия сироп и сметаната и разбиваме до получаването на гладка смес.

Изливаме в охладената кора и печем 55 минути.

Охлаждаме до стайна температура, а след това прибираме в хладилник за една нощ.

С миксер разбиваме сметаната до меки връхчета, добавяме Philadelphia Light, кленовият сироп, ваниловите зрънца и разбъркваме, докато всички продукти се смесят.

Сервираме пая с разбитата сметана, украсяваме с изпечените формички и поръсваме с кафява захар и канела.