Време за подготовка: 1 час
Време за готвене: 1 час и 40 минути
Порции: 8-10
Продукти за тестото:
320 г брашно
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 г студено масло
120 мл студена вода
За плънката:
400 г пюре от тиква
175 г Philadelphia Light
50 мл сладкарска сметана
3 яйца
90 мл кленов сироп
2 с.л. тъмнокафява захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. смляна канела
¾ ч.л. смлян джинджифил
½ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. смлян кардамон
¼ ч.л. смлян карамфил
½ ч.л. сол
щипка черен пипер
За крема:
200 мл сладкарска сметана
90 г Philadelphia Light
2 ч.л. кленов сироп
1 ванилова шушулка
Начин на приготвяне:
В купата на кухненски блендер слагаме брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло. Разбиваме, докато сместа стане на трохи и добавяме студената вода. Оставяме да се оформи тесто, прехвърляме върху кухненски плот, завиваме с фолио за свежо съхранение и прибераме в хладилник за 1 час.
Разточваме тестото върху леко набрашнен плот. Прехвърляме в съд за печене с падащо дъно и диаметър 20-22 сантиметра.
Притискаме добре към дъното и стените, изрязваме излишното тесто и го запазваме. Набождаме с вилица, покриваме с хартия и тежести за печене и печем 30 минути в предварително загрята до 190°C фурна. Махаме тежестите и хартията и печем още 10 минути. Изваждаме кората за пая от фурната и оставяме да се охлади. Намаляме градусите на 160°C. Изрязаното тесто оформяме на топка, разточваме и изрязваме формички, с които да украсим пая. Поръсваме с кафява захар, печем 18-20 минути и охлаждаме.
През това време приготвяме плънката. В хаван смесваме всички подправки за пълнежа и стриваме добре.
В купа слагаме тиквеното пюре, Philadelphia Light, 1 ½ с.л. от стритите подправки, яйцата, кафявата захар и ваниловият екстракт.
Наливаме кленовия сироп и сметаната и разбиваме до получаването на гладка смес.
Изливаме в охладената кора и печем 55 минути.
Охлаждаме до стайна температура, а след това прибираме в хладилник за една нощ.
С миксер разбиваме сметаната до меки връхчета, добавяме Philadelphia Light, кленовият сироп, ваниловите зрънца и разбъркваме, докато всички продукти се смесят.
Сервираме пая с разбитата сметана, украсяваме с изпечените формички и поръсваме с кафява захар и канела.