Млечен терин с чушки и червено цвекло

Необходими продукти:
2-3 червени и 2-3 жълти чушки (или 1 х буркан от 450 г печени чушки, отцедени)
200 г бяло овче сирене
2 опаковки Philadelphia Original
3 с.л. зехтин екстра върджин
настъргана кора от 1 лимон, сок от ½ лимон
3 с.л. нарязан копър, плюс допълнително за гарниране
2 с.л. ситно нарязан магданоз
десетина черни маслини без костилки, нарязани
250 г сварено червено цвекло

Начин на приготвяне:
Сглобяваме терина ден преди сервиране, за да му дадем време да стегне.

Ако използваме пресни чушки, е необходимо преди това да ги изпечем. Поставяме ги в купа, покриваме ги и ги оставяме да изстинат.

Натрошаваме овчето сирене в кухненски робот и добавяме Philadelphia-та, зехтина, лимоновата кора и сока. Блендираме до много гладка смес. Подправяме с малко смлян черен пипер и щипка сол (не слагаме много сол, заради овчето сирене). Оставяме настрана.

Белим печените чушки, изхвърляме семките и ги накъсваме или режем на дълги широки ивици. Подсушаваме върху кухненска хартия. Смесваме копъра, магданоза и маслините в малка купа. Отцеждаме цвеклото, режем на тънки резени и поставяме върху двоен слой домакинска хартия, за да попие излишната течност.

Поставяме хартия за печене или прозрачно фолио във форма за хляб от 900 г (размери около 9х20 см). Поставяме единия цвят чушки (който искаме да бъде най-горния слой, когато обърнем терина) в основата на формата, като ги застъпваме. След това поставяме 1⁄3 от млечната смес. Повтаряме с другия цвят чушки и втори слой от млечната смес. Разпределяме сместа от зелени подправки, след което добавяме останалата част от млечната смес. Накрая покриваме с резени от цвеклото.

Покриваме терина с фолио, отгоре поставяме друга форма за хляб и добавяме няколко пълни консерви, които ще ни послужат за тежест. Охлаждаме за една нощ, за да стегне.

Когато сме почти готови да сервираме, поставяме терина във фризера за около 30-60 минути, така че да е допълнително охладен и стегнат за нарязване.

Обръщаме върху чиния или дъска за сервиране и премахваме фолиото. Поръсваме с допълнителния копър по повърхността на терина, след което режем с помощта на назъбен нож.