Необходими продукти:
За палачинките:
4 яйца
500 г замразен спанак
500 мл прясно мляко
300 мл вода
2 с.л. зехтин
¾ ч.л. сол
3 ч.л. захар
около 250-300 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
За плънката:
300 г Philadelphia с билки
200 мл млечна сметана (30% масленост)
щипка сол
200 г пушена сьомга
3-4 печени и обелени червени чушки
За декорацията:
½ ч.ч. от крема за плънката
чери домати
листа босилек
шамфъстък, печен, солен
Начин на приготвяне:
Разбиваме в блендер всички продукти за палачинките, докато получим гладко тесто. Пържим палачинките, като преди да поставим от сместа, намазняваме тигана с помощта на четка с разстопено масло.
Подреждаме палачинките една върху друга при готовност и ги оставяме да изстинат напълно до стайна температура.
Разбиваме за кратко с миксер Philadelphia-та с билки и сметаната, добавяме и щипка сол. Добавяме още малко прясно мляко или брашно, в зависимост от гъстотата на тестото, така че да е с необходимата консистенция за палачинки.
Нарязваме на ленти чушките и сьомгата. Поставяме първата палачинка директно върху чиния за сервиране и намазваме добре по повърхността с плънката от крема сиренето и сметаната. По същия начин продължаваме до изчерпване на количеството палачинки и крем (отделете малка част от крема за декорация). През две-три палачинки поставяме от чушките и сьомгата, като ги редуваме.
Завиваме тортата и я прибираме в хладилника за една нощ, докато стегне. Преди да сервираме тортата, декорираме според нашия вкус.