Необходими продукти за сладкото от боровинки:
300 г боровинки, запазваме една шепа сурови за декорация
1 ч.л. лавандулови цветчета (по желание)
3-4 с.л. желираща захар
1 с.л. лимонов сок
Необходими продукти за основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г разтопено масло
Необходими продукти за шоколадовия слой:
1 опаковка Philadelphia Milka (на стайна температура)
200 мл студена пълномаслена сметана
3-4 с.л. захар, в зависимост от предпочитанията
Необходими продукти за боровинковия слой:
1 опаковка Philadelphia Original XXL (на стайна температура)
200 мл судена пълномаслена сметана
3-4 с.л. захар, в зависимост от предпочитанията
2-3 с.л. от боровинковото сладко (студено)
Необходими продукти за декорацията:
отделените боровинки
стръкчета мащерка
пресен лавандулов цвят (по желание)
Начин на приготвяне:
Започваме със сладкото от боровинки. Почистваме плодовете, измиваме ги, отделяме една част за декорацията и останалите слагаме в тиган с дебело дъно.
Добавяме лавандуловите цветчета и желиращата захар, готвим, докато се отдели сок и той стане плътен и гъст – около 10 мин. Добавяме лимоновия сок и преместваме от котлона. Пресипваме в студен съд и оставяме да изстине.
Приготвяме бисквитената основа. Натрошаваме бисквитите или ги смиламе в блендер. Смесваме ги с разтопеното масло и разбъркваме много добре, докато получим смес, наподобяваща мокър пясък. Пресипваме ги във формата, застлана с хартия за печене и притискаме на равномерен слой към дъното, като си помагаме с чаша с плоско дъно или друг подходящ инструмент. Прибираме във фризера, докато подготвим шоколадовия крем.
В купа разбъркваме: Philadelphia Milka, студената сметана и захарта и разбиваме с миксер, докато получим пухкав еднороден крем. Пресипваме го върху изстудената бисквитена основа и изравняваме дебелината му възможно най-добре. Прибираме съда отново във фризера, докато приготвим боровинковия крем.
В купа разбъркваме: Philadelphia Original XL, сметаната, захарта и няколко с.л. от боровинковото сладко, докато постигнем желания цвят. Колкото повече сложим, кремът ще стане по-мек, затова е важно да не прекаляваме.
Разбиваме с миксер, докато се получи пухкав еднороден крем. Пресипваме върху изстудения шоколадов слой, заравняваме и правим декоративно набраздяване с шпатула или лъжица (по желание). Декорираме с отделените боровинки и прибираме в хладилника.
За да можем да го нарежем на красиви правоъгълни парчета, преди да сервираме, замразяваме чийзкейка за няколко часа във фризера.
Декорираме със стръкчета свежа мащерка и лавандулов цвят (по желание). Поднасяме с останалото боровинково сладко.
Приятен апетит!