Чийзкейк с печени плодове и кръмбъл топинг

Необходими продукти:
За печените плодове:

16-20 сливи (може да заместим една част с праскови)
5 с.л. кристална захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. лавандулов цвят

За бисквитената основа:
230 г бисквити
2 с.л. кристална захар
90 г разтопено масло*, плюс още малко за намазване на формата

За канеления кръмбъл топинг:
60-80 г (½ ч.ч.) брашно
80 г (⅓ ч.ч.) кристална захар
80 г (⅓ ч.ч.) разтопено масло
½ ч.л. канела
щипка сол

За пълнежа:
600 г Philadelphia Original
200 г заквасена сметана
120 г фина кристална захар
15 г царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. смляна изсушена ванилова шушулка
3 средно големи яйца

Начин на приготвяне:
Започваме, като първо изпичаме половината плодове. Режем ги на полумесеци и ги слагаме в тава, поръсваме със захарта, канелата и лавандуловите цветчета, и печем за 8-10 мин. на 180°C, докато полуомекнат. Оставяме да изстинат. Можем да го направим и на тиган, но ще ни трябва и малко масло. Останалите плодове трябва да направим по същия начин в деня на сервиране, за да са прясно приготвени.

Приготвяме бисквитената основа. За целта ще ни е необходима форма за печене с откопчаващ се борд (20 см диаметър), като намазваме с масло и покрием и дъното, и стените с хартия за печене. Ако имаме съмнения, че формата ни не уплътнява достатъчно добре, можем да я увием с алуминиево фолио за повече сигурност.

Смиламе бисквитите в робот или ги поставяме в плик и ги натрошаваме с точилка. Пресипваме трохите в купа, добавяме захарта и разтопеното масло, подправките и разбъркваме добре. В зависимост от вида бисквити, които използваме, може да ни трябва малко повече или малко по-малко масло. Добавяме го постепенно, като разбъркваме, докато получим желаната консистенция. Трябва да получим смес, подобна на мокър пясък – да се слепва, като я стиснем, но да не е твърде мазна на пипане. Прехвърляме сместа в подготвената форма, притискаме към дъното и стените, като се опитаме да направим висок около 4 см борд (най-лесно става с чаша с плоско дъно). Оставяме основата да стегне за 30 мин. в хладилник. Печем за 10-12 мин. на 180°C, а след това оставамя да изстине. Намаляме фурната на 150°C (без вентилатор).

Приготвяме канеления кръмбъл топинг. Смесваме брашното, захарта, разтопеното масло и подправките и претриваме с пръсти, докато получим едри трохи. Разпределяме ги в малка тавичка, покрита с хартия за печене, и печем на 180°C за около 8-10 мин.

Приготвяме пълнежа за чийзкейка. В голяма купа смесваме Philadelphia Original и заквасената сметана, докато станат на гладка смес. Не разбиваме енергично, а бъркаме – не трябва да вкарваме много въздух в сместа. Добавяме захарта и нишестето, след това разбъркваме. Добавяме ваниловия екстракт или смляната ванилия, след това яйцата едно по едно, като разбърквме добре след всяко яйце до пълното му усвояване.

Пресипваме половината от сместа в подготвената форма и заравняваме повърхността с шпатула. Отгоре поставяме печените плодове и поръсваме с половината от канеления кръмбъл топинг. Върху тях изсипваме останалата смес и заравняваме. Печем около 60-70 мин., докато ръбчетата са напълно стегнати, а в средата сместа е все още подвижна при разклащане. Като правило, времето за изпичане е относително, и винаги трябва да проверяваме чийзкейка за готовност преди края на печенето, и ако трябва да го намалим или удължим още малко.

Изключваме фурната и оставяме чийзкейка да изстине до стайна температура на леко открехната вратичка. Щом се охлади достатъчно, го преместваме в хладилника.

Преди да сервираме, приготвяме останалите плодове по описания начин, и ги подреждаме върху чийзкейка. Поръсваме с трохи от канеления кръмбъл и заливаме с гъстия сироп, отделил се при печенето.