За 4-6 порции:
За лимоновия крем:
2 големи лимона, кората настъргана и сокът изцеден (около 120 мл сок)
1 ч кристална захар
5 жълтъка (около 100 г)
115 г масло, нарязано на кубчета
За млечния мус:
175 г Philadelphia Original на стайна температура
100 мл сметана с 30% масленост, студена
2 с.л. захар (по желание)
300 г ягоди
7-8 бр. бишкоти савоярди, нарязни на хапки
Начин на приготвяне:
Първо пригответе лимоновия крем. В купа сложете лимоновата кора и захарта и с пръсти претрийте, докато сместа стане ароматна. Сложете в малък съд с дебело дъно ароматизираната захар, лимоновия сок, жълтъците и маслото и разбъркайте. Загрейте на слаб до умерен огън и гответе, като разбърквате, докато маслото се разтопи и сместа се сгъсти, около 10-12 мин. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да се сгъстява, докато изстива.
Сложете крем сиренето в купа и го разбъркайте с шпатула, за да го омекотите. Разбийте сметаната с миксер, заедно със захарта (ако слагате), докато получите почти твърди връхчета. Смесете я с крем сиренето и объркайте с шпатула, като внимавате да не загубите пухкавостта на муса.
Отделете десетина красиви ягоди за декор. Останалите нарежете, като извадите от всяка по един резен от средата за декоративния пръстен от ягоди, а останалите нарежете на парченца.
Сглобете трайфъла:
На дъното на съда поставете част от бишкотите, върху тях разпределете част от лимоновия крем, върху него половината млечен мус. Подредете пръстен от резените ягоди, като ги залепите по стената на съда. Върху тях сложете още бишкоти, останалата част от лимоновия крем и завършете с млечния мус. Украсете с отделените цели ягоди и поръсете с малки листенца мащерка и настъргана кора от лайм, ако желаете. Приберете в хладилника за няколко часа, така ароматите ще имат възможност да се смесят, а бишкотите ще поемат част от влагата на крема.