Време за подготовка: 25 минути
Време за готвене: 20 минути
Порции: 4
Продукти:
400 г пуешка кайма
1 глава ситно нарязан лук шалот
2 скилидки пасиран чесън
1 ч.л. пушен червен пипер
2 ч.л. сушен риган
1 лимон на резенчета
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. масло
150 г паста орзо
80 г зелени маслини без костилка
70 г сушени домати в зехтин
50 мл от зехтина от консервата домати
2 с.л. балсамов оцет
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За крем сиренето:
2 опаковки Philadelphia Original
2 с.л. зехтин
½ ч.л. чили
Пресен копър за сервиране
В купа слагаме каймата, добавяме ситно нарязания лук, половината чесън, ригана, пушения пипер, солта и черния пипер.
Омесваме добре и с леко намаслени ръце оформяме 18-20 малки кюфтенца.
Загряваме на средно силен огън широк тиган и добавяме 2 с.л. зехтин. Изпържваме кюфтенцата за 8-10 минути като ги обръщаме 2-3 пъти, докато станат хрупкави.
Преместваме в купа и оставяме настрана.
В същия тиган слагаме маслото и резените лимон. Готвим по около минута на страна и преместваме при кюфтенцата.
В тигана слагаме пастата и чесъна и готвим 2-3 минути, като бъркаме непрекъснато, докато леко потъмнее.
Наливаме 2 ½ чаши вода, кипваме и готвим 8-9 минути.
Добавяме маслините и копъра. Разбъркваме и сваляме съда от котлона.
В друга купа слагаме крем сиренето Philadelphia, добавяме зехтина и чилито и разбъркваме.
Приготвяме винегрета от сушени домати. В купа смесваме зехтина на доматите, 2 с.л. лимонов сок и балсамовия оцет. Разбъркваме добре, добавяме доматите и 1 с.л. копър, сол, черен пипер и чили на люспи.
За да сервираме – в чиния слагаме от крема сиренето, добавяме паста и 4-5 кюфтенца. Добавяме и резени лимон и няколко лъжици от винегрета и поднасяме.