Необходими продукти:
За основата:
300 г брашно
150 г студено масло на кубчета
2 с.л. студена вода
За пълнежа:
250 г пресен спанак
150 г пушена сьомга, нарязана на малки парченца
3 яйца
2 с.л. мляко
200 г Philadelphia Original
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180°C и намазняваме дъното на форма за тарт с диаметър 25 см.
Изсипваме брашното и маслото, нарязано на кубчета, в кухненски робот и разбиваме за няколко секунди, докато сместа започне да наподобява трохи, прибавяме водата и разбъркваме за още малко. Изваждаме от кухненския робот и оформяме тесто. Разточваме основата за тарта върху набрашнена повърхност и я слагаме във формата за печене. Дъното ѝ дупчим с вилица и я покриваме с хартия за печене. Отгоре изсипваме боб или ориз и печем в загрята фурна за 25 минути. След това премахваме хартията за печене и боба/ориза и печем само основата за още 5 минути.
През това време започваме подготовката за пълнежа. Измиваме, подсушаваме и нарязваме спанака. Задушаваме го в малко масло на тиган. Отделно разбиваме сметаната, Philadelphia Original, млякото и подправяме с подправки. След като сме смесили всичко добавяме спанака и нарязаната пушена сьомга.
Когато основата за киша ни е опечена, вдигаме температурата на фурната до 200°C.
Изсипваме пълнежа към леко охладения тарт и връщаме във фурната за 20-30 минути.