Необходими продукти:
За тестото:
280 г брашно
125 г студено масло
3-4 с.л. студена вода
1 яйце
сол
За плънката:
500 г зелени пресни аспержи
2 г твърд кашкавал
3 яйца
сол
черен пипер
100 мл течна готварска сметана
100 г Philadelphia Original
Начин на приготвяне:
Първо започваме с подготовката на тестото. Пресяваме брашното и в кладенче към него прибавяме яйцето, щипка сол, нарязаното на кубчета студено масло и водата. Замесваме тесто, което завиваме в стреч фолио и го оставяме за 1 час в хладилник.
През това време измиваме аспержите и ги обелваме. Може да ги оставим цели или да ги нарежем на парчета с дължина около 5 см.
Бланшираме ги за около 2 минути във вряща и подсолена вода. Изваждаме ги и ги отцеждаме добре.
Разбираме яйцата на пяна и ги смесваме със сметаната и Philadelphia Original. Овкусяваме ги със сол и черен пипер на вкус. Настъргваме кашкавала на едро ренде и го прибавяме към сместа.
Разточваме тестото между два листа стреч фолио и го слагаме в добре намазнена форма за тарт. Надупчваме тестото съвсем леко с вилица и изсипваме плънката. Отгоре подреждаме и аспержите.
Печем киша в предварително загрята на 200°C фурна до златистокафяв цвят. Непосредствено след изпичане, трябва да го намажем леко със студена вода.
По желание може да комбинираме със свежа зелена салата.